RAL 3009 Oxyderood (Ossenbloedrood)

Mat
Hoogglans

Ossenbloedrood

Ossenbloedrood, een bekende kleur voor veel mensen. Maar het is niet echt een bepaalde kleur. Er zijn namelijk veel verschillende kleuren ossenbloedrood wanneer u bijvoorbeeld gaat kijken naar de literatuur, naar instanties of naar kleurdeskundigen. Wij hebben voor u een paar kleuren op een rijtje gezet zodat u kunt zien wat het verschil is.

Waar komt de kleur voor?
De verfkleur genaamd ossenbloedrood kunt u nog veel vinden in Drenthe. Het is een typische, roodbruine verf en deze wordt veel gebruikt voor luiken en deuren. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld voor plafondbalken en meubelen. Het is niet duidelijk waar dat de naam vandaan komt. Er zijn een aantal bronnen die er op wijzen dat in de middeleeuwen echt ossenbloed op kozijnen en luiken is gesmeerd. In die tijd was het bloed een bindmiddel en niet een kleur. Uiteindelijk droogde het bruinzwart op. Na een tijdje hechtten de bloedplaatjes zich tijdens het opdrogen stevig aan elkaar. Het zorgde voor een beschermende laag van het hout.

De verfkleur wordt in gebruik genomenÂ…
De verfkleur ossenbloed is vanaf de 15e eeuw in gebruik genomen. In de oostelijke grensstreken ontstond een roodbruine verf, deze was gemaakt op basis van gemalen moerasijzererts (bonis) en biest. Dit is de eerste melk na het kalveren. De verf werd erg kleverig door het hoge eiwitgehalte in de biest. Het was eenvoudig te maken en het was erg duurzaam. Soms ging een laagje een heel mensenleven mee. Het werd toen met name gebruikt voor balken, kozijnen, deuren en luiken buitenshuis. Maar ook werd het gebruikt voor kasten en kisten in het interieur. Tegenwoordig wordt de naam gebruikt voor rode okersoorten of ijzeroxiderood die op kleur wordt gebracht.